Dato:
29. september 2023

National Madspildsdag

Når du selv øser op, er der mindre madspild

Du er den bedste til at vurdere din egen sult. Det er vores erfaring her på VINGSTED hotel & konferencecenter.

I en gennemsnitlig periode over 30 dage har vi målt 41,3 gram madspild pr gæst ved vores frokostbuffet.

Det viser vejninger, vi har foretaget af madrester fra gæsternes tallerkener og fra resterne på fade og skåle på buffeten.

Kigger vi nærmere på vores madspild, kan vi se, at det mest er salater og grønt, der går til spilde.

Godt ramt af dig som gæst.

Det synes vi egentlig er ret godt ramt af vores gæster.

VINGSTEDs chefkok Klaus Drangsfeldt forklarer, at når køkkenet portionsanretter frokosten er der ofte mere madspild.

- Når vi anretter i portionsskåle, hvor der er nok til alle, er der totalt set flere gram mad, der går til spilde, når gæsterne forlader bordet.

Det er en balance på en knivsæg; ambitionen er, at lave mad der frister alle sanser, det skal være en nydelse at spise hos os og ingen gæster skal gå sultne fra bordet. På den anden side har vi som professionelle et ansvar for at minimere madspild og dermed minimere meningsløs CO2 udledning.

Heldigvis siger 63 % af danskerne, at det har en betydning for deres valg af restaurant, at stedet gør noget aktivt for at mindske sit madspild, den opbakning er vi glade for.

Branchen smider 42.000 ton spiselig mad ud

Totalt smider vi danskere 814.000 ton spiselig mad ud hvert år, det viser den nyeste kortlægning af madspild i Danmark.

Restaurationsbranchen står for de 42.000 ton, dvs. ca. 5,2% af det samlede madspild – resten kommer fra fødevareindustrien, primærproduktionen, detail & engros og fra husholdninger.

Et af de nemmeste bidrag, du som enkeltperson kan gøre i kampen mod klimaforandringer, er netop ikke at smide spiselig mad ud.

Ud over at være penge direkte i skraldespanden er det også udslip af CO2 til ingen nytte.

Når du smider frikadellen ud, er det ikke kun frikadellen, der går tabt, det er også de ressourcer, der er brugt til at producere råvarerne, emballere den, transportere den og bearbejde den.

Gæst og kok kan gøre en forskel sammen

Det bliver nok aldrig muligt at skabe en verden helt uden madspild, der vil altid kunne ske uforudsete ting i processen fra jord til bord, men i samarbejde med dig som gæst vil vi gerne gøre os umage for at reducere mængden af mad, der ryger direkte i skraldespanden. Det skal selvfølgelig ske uden, at det går ud over den gode madoplevelse i vores restaurant.

Vi ønsker dig en god National Madspildsdag den 29. september 2023

 

Kilder:

https://www.madspildsindeks.dk/

https://fvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/foerste-samlede-kortlaegning-af-madspild-i-danmark-offentliggoeres/

https://www.thehost.dk/8-ud-af-10-danskere-forventer-at-danske-restauranter-goer-en-indsats-for-at-levere-baeredygtig-mad/

Læs flere nyheder fra VINGSTED

Vil du have seneste nyt fra VINGSTED?

Så skriv dig herunder og få nyheder, invitationer til events og mulighed for at spare penge på udvalgte arrangementer på VINGSTED.